kolmapäev, 13. september 2023

Linnupojad maailma koristamas

 Hommikuringis arutlesime lastega: mis on maailmakoristuspäev? Kuidas saab prügi loodusesse? Kuhu tuleb prügi panna? Kuidas ohutult prügi korjata? Lapsed arvasid, et nad vist on kuulnud mis on maailmakoristuspäev ja olid elevil, et läheme prügi korjama. Nad teadsid, kuidas saab prügi loodusesse ning et prügi tuleb ikka prügikasti visata. Vahepealse arutelu käigu jõudsid lapsed oletuseni, et äkki visatakse ka sellepärast prüg maha, et prügi pole kuhugi panna (kodu on kaugel). Ühiselt jõudsime otsuseni, et see ei ole ikka õige tegu - siis tuleb prügi seni käes hoida, kuni kuskil on prügikast. Üks lastest jagas, et tema issi pükstel on alati taskud, kuhu saab kommipaberi panna :) Linnupoegadel oli hästi selge, kuidas ohutult prügi korjata ning nad teadsid, millist prügi nemad ei korja, vaid kutsuvad täiskasvanu (suitsukonid, klaasikillud, süstlad, maskid).

Ja oligi käes aeg anda enda panus maailma puhtamaks saamisele. Oi seda elevust! Lapsed pidasid kokkulepetest kinni ning andsid häälekalt märku, kui leidsid asja, mille võiks üles korjata täiskasvanu. Suure osa prügist moodustas kile ja erinevad pakendid. Eriliseks leiuks oli poolik jalanõu, roostetanud tööriistad ning üks asi, mille kohta me isegi ei teadnud, mis see olla võiks.

Lapsed olid hoolsad prügi märkamisel. Kurvaks tegi asjaolu, et kaasa võetud kilekotid (3 tk) said ruttu prügi täis ... ja läbi sai käidud üsna väike maa-ala.





Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar